Trzymaj formę!
Program edukacyjny -„Trzymaj formę!” 2022/2023
Szanowni Rodzice, drodzy Uczniowie…
Nasza szkoła w obecnym roku szkolnym przystąpiła do programu edukacyjnego „Trzymaj formę!” przy współpracy z Państwowym Powiatowym Inspektoratem Sanitarnym. Program współorganizowany jest przez Główny Inspektorat Sanitarny oraz Polską Federację Producentów Żywności i Związek Pracodawców w ramach realizacji strategii WHO dotyczącej diety, aktywności fizycznej i zdrowia.
Celem Programu „Trzymaj Formę!” jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety, w oparciu o odpowiedzialność indywidualną i wolny wybór jednostki. Elementami programu są również zagadnienia związane z zaburzeniami odżywiania (anoreksja, bulimia, nadwaga i otyłość) oraz edukacja konsumencka.
Adresatami programu są uczniowie klas V-VIII szkoły podstawowej, ich rodzice i opiekunowie.
Szkolnym koordynatorem programu jest pani Patrycja Iwanicka-Krajewska. Realizatorami zagadnień programowych są wychowawcy klas V-VIII, nauczyciele wychowania fizycznego.
Szczegółowy harmonogram działań w bieżącym roku szkolnym znajduje się poniżej.
ZASADY REALIZACJI PROGRAMU
DZIAŁANIA DOTYCZĄCE REALIZACJI PROGRAMU „TRZYMAJ FORMĘ”
- Przekazanie kadrze nauczycielskiej informacji o przystąpieniu szkoły do kolejnej edycji programu „Trzymaj formę!” podczas zebrania Rady Pedagogicznej we wrześniu 2022 r.
- Zapoznanie wszystkich uczestników i realizatorów programu z jego założeniami i harmonogramem (IX 2022 r.).
- Propagowanie zdrowego żywienia i higienicznego trybu życia na lekcjach przyrody, biologii, techniki, wychowania fizycznego, wychowania o życia w rodzinie, plastyki, godzin wychowawczych, zajęć świetlicowych i pozalekcyjnych (cały rok szkolny).
- Prowadzenie podstrony internetowej na stronie www szkoły poświęconej programowi „Trzymaj Formę” (cały rok szkolny).
- Przeprowadzenie badań BMI (Body Mass Index) na wybranej grupie uczniów. Celem badań jest sprawdzenie prawidłowej masy ciała (lekcje przyrody).
- Propagowanie i wdrażanie 10 zasad prawidłowego żywienia opracowanych według Instytutu Zdrowego Żywienia w Warszawie: ulotki, plakaty, reklama, zajęcia praktyczne (cały rok szkolny).
- Praktyczne zaznajamianie uczniów z produktami żywnościowymi i ich składem (cały rok szkolny):
- Zawartość składników produktu spożywczego – umiejętność czytania etykiet (np. dodatki do żywności, które samodzielnie nie są przeznaczone do spożycia – dodane do produktu wpływają na jego trwałość, konsystencję, barwę, zapach lub smak).
- Propagowanie aktywnego stylu życia poprzez zajęcia wychowania fizycznego i różnorodne formy zajęć pozalekcyjnych (cały rok szkolny):
- Gry i zabawy rekreacyjno – sportowe.
- Piesze wędrówki z elementami atletyki terenowej.
- Promowanie marszów nordickwalking.
- Organizowanie środowiskowych imprez rekreacyjno – sportowych, np. „Sportowy Dzień Dziecka”.
- Organizacja Szkolnych Turniejów w grach zespołowych.
- Udział uczniów w różnorodnych pozaszkolnych zawodach sportowych.
- Organizowanie pogadanek na temat zdrowej żywności.
9. Pedagogizacja rodziców w zakresie treści promowanych w projekcie: ankiektyzacja, pogadanki, spotkania z dietetykiem (podczas wywiadówek, imprez integracyjnych i innych spotkań).
10. Realizacja projektów edukacyjnych o tematyce zdrowego trybu życia: „Chemiczne składniki żywności” – lekcje chemii, „Jakich informacji dostarczają etykiety produktów spożywczych?” – lekcje biologii, „Fast food – dlaczego jest niezdrowy?” – lekcje przyrody, „Anoreksja i bulimia - choroby związane z żywieniem” – lekcje biologii (cały rok szkolny).
11. Dobre praktyki – dawanie przykładu własnym zachowaniem, np. wspólne z uczniami jedzenie II śniadania; propagowanie picia wody, jedzenia warzyw i owoców, aktywności sportowej np. poprzez gimnastykę śródlekcyjną; włączanie rodziców do działań.
12. Tworzenie gazetek ściennych o tematyce zdrowego trybu życia (cały rok szkolny).
13. Realizacja programów edukacyjnych, np. „Warzywa i owoce w szkole”
14. Podsumowanie programu: prezentacja multimedialna - raport podsumowujący działania w zakresie realizacji programu „Trzymaj formę” zamieszczony na stronie szkoły.
Opracowała: Patrycja Iwanicka- Krajewska