Edu - Jeż Żywienie
Jesteśmy jedną ze Szkół Promujących Zdrowie. Prowadzimy liczne działania, których zadaniem jest propagowanie wśród uczniów zdrowego stylu życia i właściwego odżywiania się, dlatego przystąpiliśmy do realizacji programu Junior – Edu – Żywienie (JEŻ) przygotowanego przez Ministerstwo Edukacji i Nauki. W klasach I-VI nauczyciele prowadzą zajęcia w celu kształtowania wśród uczniów i rodziców zdrowych nawyków żywieniowych.
W październiku b.r. mieliśmy przyjemność gościć na zajęciach lekcyjnych koordynatora programu edukacji żywieniowej JEŻ, Panią prof. dr hab. Krystynę Gutkowską, dyrektora Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Podczas zajęć, które odbyły się w trzech klasach, uczniowie zdobyli następujące Jeżowe Moce: kl. 4 C (Moc kolorowych owoców i warzyw), kl. 5 B (Moc zdrowego talerza), kl. 6 B ( Moc etykiety w wyborze żywności). Dzieci m.in. poznały znaczenie składników bioaktywnych zawartych w owocach i warzywach, nabyły umiejętności projektowania Talerza Zdrowego Żywienia oraz dokonywania prawidłowych wyborów produktów żywnościowych na podstawie informacji zawartych na etykiecie żywności. Pani profesor zwróciła szczególną uwagę na uwzględnienie w codziennym jadłospisie zasad Talerza Zdrowego Żywienia i spożywania dużej ilości kolorowych warzyw i owoców (z przewagą warzyw) oraz konieczność czytania etykiet i wybieraniu produktów bez konserwantów i sztucznych barwników.
Zachęcamy do zajrzenia na stronę internetową Junior Edu-Żywienie | (jez.edu.pl), na której znajdują się pomoce i materiały edukacyjne zarówno dla nauczycieli, jak i rodziców oraz dzieci, m.in. scenariusze zajęć, filmy edukacyjne, komiksy, rebusy. Można również obejrzeć warsztaty kulinarne oraz skorzystać z JEŻowej książki kucharskiej, zawierającej moc inspiracji na smaczne i zdrowe posiłki.
Zapraszamy również do pobrania i korzystania z aplikacji edukacyjnej EDU- ŁAPKA Junior Edu-Żywienie | Edu-Apka (jez.edu.pl), dzięki której dzieci poznają Jeżowe Moce. Aplikacja to szansa, aby zmotywować uczniów do podejmowania codziennych wyzwań żywieniowych i poszerzenia wiedzy m.in. na temat jakości żywności, sposobów jej wytwarzania i znakowania. Uczniowie mogą zdobyć 12 tarcz mocy i zostać Mocarzami Żywienia.
Nauczyciele prowadzący zajęcia:
Beata Jackowska
Elżbieta Korolczuk
Agnieszka Siwik